Datong AD-370 -aktiiviantenni

Liki 30 keskiaaltojenkkiä marraskuussa 1995. Lähes 40 tropiikkiaalloilla kuuluvaa kaukoasemaa talvisina iltapäivinä. Tämä kaikki kerrostalon parvekkeelle sijoitetulla kolmen metrin mittaisella Datong AD-370 aktiiviantennilla. Ei preselektoreja eikä muita jekkuja. Miltä kuulostaa?


YLEISTÄ:

Datong AD-370 on ulkoasennukseen sopiva aktiiviantenni. Antennin näkyvin osa koostuu noin puolen litran pakastusrasian kokoisesta kotelosta, johon kaksi 150 cm:n mittaista jäykkää antennilankaa on kiinnitetty. Toteutus on korkealaatuista: kotelo on suomalaisen sään kestävä ja roiskevesitiivis. Korkealaatuisuus koskee myös kaikkia metalliosia, jotka ovat ruostumatonta terästä.

Datong-laitteistoon kuuluu antennin lisäksi myös vastaanottimen lähelle sijoitettava sisävahvistin. Antennin ja sisävahvistimen yhdistävä koaksiaalikaapeli toimii kaksisuuntaisesti: se välittää antenniin saapuneen signaalin sisävahvistimeen, samalla kun antennin vaatima 11 – 14 voltin jännite siirtyy kaapelia pitkin sisävahvistimesta antenniin. Laitteiston mukana tulevan koaksiaalikaapelin pituus on noin kahdeksan metriä, mutta sen pituutta voidaan lisätä 30 metriin saakka. Jos muutostöitä tehdään on liitäntöjen oltava sähköisesti erittäin luotettavia ja hyvin suojattuja kosteutta vastaan. Laitteisto vaatii myös liitäntäjohdon sisävahvistimen ja vastaanottimen välille.

Sisävahvistimessa on antenniliittimet sekä vastaanottimelle että antennille. Liittiminä toimivat tutut 75 ohmin TV- ja videokäytössä yleiset koaksiaalipistokkeet, joita on saatavissa radio- ja televisioliikkeistä, mutta myös tavaratalojen sähköosastoilta. Sisävahvistimessa sijaitsee myös 3.5 mm plugilla varustettu muuntajaliitäntä (11 – 14 volttia DC) sekä katkaisijalla varustettu noin 12 desibelin tehoinen lisävahvistin. Se vahvistaa heikosti kuuluvan aseman raportoivalle tasolle.

Datong AD-370 aktiiviantennin toiminta-alue ulottuu ohjekirjan mukaan pitkäaaltoalueelta lähes ULA-alueelle (200 kHz – yli 70 MHz), mutta laitteella voidaan silti vastaanottaa jopa 115 kHz taajuuksia. Laitteen mukana ei tule muuntajaa, joten se on hankittava erikseen. Tarkoitukseen sopivia muuntajia saa mm. sähköalanliikkeistä ja tavarataloista

Datong AD-370 antenni on kiinteillä antennin impedanssin sovituselimillä ja antenninvahvistimella varustettu kolmen metrin mittainen dipoli-antenni. Sen suorituskyvyn salaisuus on impedanssien oikeassa sovituksessa ja hyvin suunnitellussa antennivahvistimessa. Se vaikuttaa myös laitteen hintaan, joka on melkoisen korkea. Hyvän toteutuksensa ansiosta käyttäjä voi olla kuitenkin varma, että vastaanotto on aina parhain mahdollinen. Täten aktiiviantennin käyttäjä ei hyödy antenninvirittimen antennia virittävistä ja sovittavista ominaisuuksista.

Laitteen tehokkuus on laitteen teknisen toteutuksen vuoksi parhaimmillaan laitteen omilla tai muilla saman mittaisilla antennijohtimilla. Antennijohtimia ei saa korvata esimerkiksi pitkälanka-antennilla, kuten eräät DX-harrastajat ovat tehneet ja ihmetelleet miksi kuuluvuus ei parantunutkaan. Pahimmassa tapauksessa tällainen koe saattaa vaurioittaa antenniosan impedanssimuuntajia tai antennivahvistimia.

ASENNA ANTENNI OIKEIN:

Datong-antennin kotelossa on neljä reikää. Ne mahdollistavat monet kiinnitystavat, kunhan laitteen kansi ensin avataan. Kannen alta paljastuu antenniosan tekniikka, joka sisältää useita keloja ja muita komponentteja. Tämän vuoksi kiinnitysmateriaalien valinnassa on oltava tarkkana, jotta antennin sisällä ei pääsisi syntymään laitetta vaurioittavia sähköisiä kontakteja ja oikosulkuja. Kansi on suljettava huolellisesti.

Datong AD-370 voidaan kiinnittää vaaka-, pysty- tai kaltevaan asentoon. Kiinnitysasento vaikuttaa hyvin merkittävästi vastaanottoon. Laite voidaan kiinnittää ruuvien ja mutterien avulla ei-metalliseen, esimerkiksi riittävän paksuseinämäiseen lasikuituputkeen. Putken avulla antenni voidaan korkealle, kauas paikallisista häiriöistä. Mitä korkeammalle, sitä heikommin paikalliset häiriöt kuuluvat. Mitä heikommin paikalliset häiriöt kuuluvat, sen heikommin kuuluvia asemia voidaan vastaanottaa.

Laitteen englanninkielisen ohjekirjan mukaan riittävän korkealle vaakasuoraan sijoitetun antennin suuntakuvio on kahdeksikon muotoinen. Jos antennijohtimet kulkevat suunnassa itä-länsi on vastaanotto paras etelästä ja pohjoisesta. Matalalle tai lähelle metallipintoja sijoitettuna suuntakuviosta tulee epämääräinen. Myös antennin kiinnittämistä metalliputkeen tulee välttää: se vaikuttaa laitteen suorituskykyyn. Antennijohtimia ei saa kiinnittää metallirakenteisiin edes eristimien avulla.

Vaaka-asennossa Datong-antennin kaukaisten – etenkin tropiikkiaalloilla toimivien – asemien vastaanottoteho on riippuvainen antennin sijoituskorkeudesta. Mitä korkeammas antennin asentaa, sen laadukkaampi DX-asemien vastaanotto saadaan. Antennin eurooppalaisasemien vastaanottotehoa tehostetaan päinvastaisesti:  mitä lähemmäs maanpintaa antenni sijoitetaan, sitä parempi vastaanotto lähiasemista saadaan.

Datong AD-370 voidaan asentaa myös pystyasentoon. Tällöin sen suuntakuvio muuttuu ympärisäteileväksi. Ympärisäteilevänä antenni vastaanottaa asemia kaikkialta ympäriltään. Pystyasennossa olevaa antennia ei saa asentaa metalliputkeen: saman suuntaisesti kulkeva metalliputki vaimentaa tehokkaasti signaaleja.

Datong-antennia pystyasentoon asennettaessa on huomiotava, että syöttöjohdon tulee laskeutua vähintään metrin etäisyydellä antennin toisesta antennijohtimesta aina alas asti. Mikäli syöttöjohto kulkee aivan toisen antennijohtimen vieressä vaikuttaa se antennin suuntakuvioon ja suorituskykyyn.

Pystyasento mahdollistaa keski- ja lyhytaaltotaajuuksilla matala tulokulmaisten signaalien vastaanoton. Tämä parantaa entisestään kaukaisten asemien vastaanottoa. Vaaka- ja pystyasennon välinen vastaanottoero on usein huomattava. Pystyasento merkitsee myös keskiaaltoalueella huomattavaa signaalivoimakkuuksien kasvua niin lähi- kuin kaukoasemienkin vastaanotossa. Matalan tulokulman hyödyn havaitsee parhaiten lyhytaaltotaajuuksilta: lähiasemien signaalit kuuluvat vaimeammin. Se merkitsee, että kaukoasemat kuuluvat voimakkaammin ja paremmin. Kiitos vaimentuneiden häiriöiden.

ANTENNIN ASENNUKSESTA:

Datong AD-370 on tehokas antenni, mikäli se sijoitetaan oikein ja riittävän korkealle. Antennille on annettava mahdollisuus vastaanottoon. Valitettavasti useat DX-harrastajat luulevat, että kymmenien metrien mittainen lanka-antenni on nostettava korkealle vain siksi, ettei siihen kompastuisi. Tämän vuoksi on luonnollista miksi Datong-antennin kaltaiset pikkuantennit sijoitetaan ulos tuuletusikkunasta, peltikaton alle, autotalliin tai metalliräystääseen kiinnitettynä. Nämä kokeilijat voisivat asentaa kokeeksi Datong-antennia pienemmän antennin: TV-antenninsa samalla tavalla. TV on siitä ikävä väline, että huonon vastaanoton näkee heti silmillään.

Datong-antennin parhaan sijoituspaikan tai -asennon etsiminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ensimmäiseksi mieleen tuleva saattaa olla huonoin. Se tekee hyvää DX-kuuntelijan luonteelle, sillä onhan useat antenneista huitaisemalla tehty ja sijoitettu. Jos iltasella etsii vastaanottimesta heikon aseman, kytkee laitteeseen pitkän kuulokejohdon ja lähtee näin varustautuneena säätämään antennia, huomaa samalla muutakin. Kun antennia ranneliikkeellä säätämällä saadaan kyseinen asema kuulumaan paljon voimakkaammin, voidaan ajatella lanka-antenneihin kohdistuvia ajatuksia. Miten saan tälläisen suorituskyvyn ja säädettävyyden pihan poikki kulkevaa 50 metrin lanka-antenniin.

Vertaillessani kerrostaloasunnossani eri sijoituspaikkoja huomasin, että pisteessä A kuului vain yksi 90 metrin tropiikkialueen afrikkalaisasema. Pisteessä B asemia kuului kolme. Hyvä vastaanotto löytyi etsimisen jälkeen. Tällöin kuului jo yhdeksän asemaa mainitulta aaltoalueelta. Epäselvyyksien välttämiseksi mainittakoon, että mainitut sijoitusvaihtoehdot kävin lävitse yhtenä iltana noin puolen tunnin aikana. Radiokelien muuttumisen vaikutus kuuluvuuteen oli tuona ajankohtana hyvin marginaalinen.

SUORITUSKYKY:

Testasin Datong-antennia rivitaloympäristössä. Vertailuantennina käytin 25 metrin mittaista päästäsyötettyä lanka-antennia. Talon suuntaisesti kulkeva antenni on suunnattu länteen. Se oli kiinnitetty metalliputkin ja antennieristimin talon päätyihin noin kolmen metrin korkeuteen. Syöttöjohtona toimi koaksiaalikaapeli, joka oli antennivirittimen kautta kytketty vastaanottimeen. Vaaka-asentoon sijoitettu Datong oli asennettu rivitalon päätyyn lasikuituisten putkien päähän. Antennin etäisyys peltikatosta oli neljä metriä.

Ensimmäinen huomio oli se, että Datongin antama signaali on hyvin voimakas, jopa niin voimakas, että suosittelen maailmanradioihin ja keskiluokan liikennevastaanottimiin antennivaimenninta tai vaimentimella varustettua antenninviritintä.

Datong-antennin vahvistimet eivät yliohjaantuneet voimakkaista signaaleista. Testiympäristön läheisyydessä noin kuuden kilometrin etäisyydellä toimiva Yleisradion Porin lähetinkeskukset keski- ja lyhytaaltolähettimet eivät aiheuttaneet haamuasemia tai muita häiriöitä.

Lyhytaaltotaajuuksien vertailussa lanka-antenni hävisi Datong-antennille selvästi jokaisella aaltoalueella. Datong-antennin suorituskyky korkeammilla 22, 19 ja 16 metrin alueilla oli mykistävä. Kun lanka-antennilla kuunneltuna mainutut alueet tuntuivat tyhjiltä ja autioilta, taikoi Datong esille monia hyvin kuuluvia asemia. Merkittävää oli myös se, että lanka-antenni keräsi naapuriasunnoista voimakkaita paikallisia häiriöitä, jotka haittaisivat etenkin 49, 41 ja 31 metrin kuuntelua. Yhden asunnon päälle asennettu Datong keräsi vähemmän häiriöitä, kuin kaikkien asuntojen päälle sijoitettu lanka-antenni.

Datong-antennin vastaanottokyky oli omaa luokkaansa myös tropiikkialueilla. Illalla lanka-antennista kuului alueet kohinalla ja purinalla täyttävä televisiohäiriö. Datong vastaanotti niitä myöskin, mutta häiriöiden voimakkuutta pystyi vaimentamaan antennia kääntämällä. Lanka-antenni sai vastaanottotehonsa takaisin muutamaa tuntia myöhemmin häiriöiden päätyttyä. Vastaanottovertailussa Datong-antennilla kuului useita afrikkalaisasemia, joista lanka-antenni kuuli vain pihauksen tai  kantoaallon. Ero oli hämmästyttävä, sillä  90 metrillä toimivat Ghana (3366 kHz) ja BBC Lesotho (3255 kHz) kuuluivat raportoitavasti Datongilla, lanka-antennilla ei kuulunut edes kantoaaltoa.

Datong-antenni oli omaa luokkaansa myös keskiaalloilla. Lanka-antennista kuunnenneltuna keskiaaltojen alataajuuksilta kuului voimakas häiriö, eivätkä signaalivoimakkuudet olleet koko alueella vakuuttavia. Lanka-antenni ei toiminut tehokkaasti ilman antenninviritintä. Useat kaukaiset tai heikkotehoiset eurooppalaisasemat kuuluivat ainoastaan Datongilla. Myös Datong-antennin suuntaavuudesta oli hyötyä, etenkin Lähi-idän asemia kuunneltaessa.

Vastaanottotehojen välinen ero kasvoi ällistyttäväksi kun Datong käännettiin pystyasentoon. Vaikka antenni  menetti suuntaavuutensa, oli operaatiosta hyötyä: kaikkien keskiaaltoasemien signaalivoimakkuudet kasvoivat huomattavasti. Antennien välinen suorituskyky oli kasvanut entisestään myös tropiikkialueilla.

Vaaka-asentoon sijoitetun Datong-antenni suuntaavuudesta saa täyden hyödyn antennikääntäjän avulla. Se voi olla käsikäyttönenkin. Myös sähkömoottorilla varustettuja malleja on saatavissa. Tällöin antenni saataisiin kauko-ohjauksen avulla käännettyä aina oikeaan tai vastaanoton kannalta parhaimpaan suuntaan.

MUUTAMIA HUOMIOITA:

Datong-antenni toimii verkkomuuntajan avulla, joten vastaanoton laatu riippuu myös verkkomuuntajan ja sen häiriösuojauksen laadusta. Tämä koskee myös muita verkkomuuntajan kanssa toimivia laitteita.

Tavanomaisen verkkolaitteen kyky vaimentaa sähköverkon kautta saapuvia häiriösignaaleja on hyvin rajallinen, usein jopa olematon. Tästä johtuen sähköverkon kautta saapuvien sekä verkkomuuntajan ja Datong-sisävahvistimen välillä olevaan sähköjohtoon kytkeytyvien, häiriöiden pääsy Datong-antenniin on lähes esteetön. Vaikka vastaanottimen sähköverkkohäiriöiden suodatus olisi kuinka hyvä tahansa, voi huonolaatuinen tai riittämättömästi suojattu muuntaja pilata hyvänkin vastaanoton.

Verkkomuuntajan tai siihen liitetyn sähköjohdon kautta saapuvien radiotaajuisten häiriöiden määrää voidaan vähentää tai ne voidaan kokonaan poistaa suuritaajuisella kuristimella. Toimenpide tehdään niin, että verkkomuuntajan ja Datong-sisävahvistimen yhdistävää sähköjohtoa kiedotaan ferriittisauvalle tiukasti ja vierekkäin sijoittuvin kierroksin. Sopiva kierrosluku vaihtelee 10 – 30 kierroksen välillä. Luku riippuu häiriöiden laadusta ja voimakkuudesta. Häiriöiden vaimentumista voidaan kiedontatyön aikana kuunnella radiosta. Ferriittisauvaa käyttämällä häiriönpoiston kustannukset jäävät rahallisesti muutamaan kymmeneen markkaan.

Toinen tapa vaimentaa mainittuja häiriöitä on sijoittaa verkkomuuntajan sisälle kooltaan huomattavasti pienemmät, mutta saman tehoiset kuristimet. Tämä edellyttää radio- ja televisio- sekä myös sähköasennusalan tuntemusta. Parhaiten asennustyö sujuu radio- ja televisiohuoltoliikkeissä.

FavoriteLoadingLisää suosikkeihin