Paranna vastaanottoa: sijoita antenni paremmin ja osta hyvää koaksiaalikaapelia

Antennin sijoituskorkeus vaikuttaa merkittävästi sen vastaanotto-ominaisuuksiin ja parantaa etenkin kaukaisten signaalien vastaanottoa. Korkealle sijoitettu antenni on myös epäherkempi paikallisten häiriöille. Näitä vastaanottohäiriöiksi koituvia ritinöitä, purinoita, kohinaa ja paukahduksia aiheuttavat laajakaistalaitteet (PC, modeemit, reittimet), kodinkoneet, kytkimet, lamput, laturit, tulostimet, viihde-elektroniikka ja lukemattomat muut laitteet.

Sähkölaitteiden aiheuttama häiriösäteily vaimenee etäisyyden kasvaessa. Jo kuuden metrin etäisyys talon katosta tai seinästä tarjoaa hyvän häiriövaimennuksen. Se kasvaa yli kahdeksan metrin etäisyyksissa erinomaiseksi. Huomioitavaa on, että näitä vastaanottohäiriöitä voidaan vaimentaa myös maadoituksen avulla.

Sääntönä voidaan pitää: mitä korkeammalla ja mitä kauempana antenni sijaitsee kuuntelutilasta, sen vaimeampana paikallinen häiriötaso kuuluu. Tämä on tärkeää, koska mitä heikompi häiriötaso on, sitä heikompia signaaleja voidaan vastaanottaa. Muista ostaa riittävän laadukasta koaksiaalikaapelia. Jätä halvat kiinalaiset hyllylle.

Paikallisen häiriötason toteaminen on helppoa. Jos vastaanotin viritetään esimerkiksi illalla keski- tai tropiikkiaaltotaajuuksille, voidaan signaalimittarista nähdä häiriötason voimakkuus. Se saattaa rivi- ja kerrostaloissa olla jopa S7 – S9:n tasoa, eli 42 – 48 dB voimakkaampi kuin S1-tasoisella signaalilla kuuluva kaukainen radioasema.

Jos ulkoantennin, sen parantamisen tai uudelleensijoittamisen avulla paikallisen häiriötason voimakkuus saadaan laskemaan S2 – S3 tasolle (eli 12 – 18 dB enemmän kuin S1-taso) olisi sillä suurta merkitystä. Laitteiston hyötysuhde (tehokkuus) parantuisi lähes 20 desibeliä.

Tässä uudessa tilanteessa jäisivät kuulematta vain S2 – S3 tason heikommat signaalit. Antennitöiden ansiosta asemavalikoima laajentuisi merkittävästi.

Nykyajan liikennevastaanottimia käytettäessä ei ole vaaraa, että laitteen lyhytaalto vastaanottoherkkyys olisi riittämätön. Sen sijaan on tarkoin miettivä miten niinkin hyvää herkkyyttä voidaan hyväksi käyttää, kun heikommat signaalit jäävät pakostakin paikallisten häiriöiden alle.

Paikallista häiriötasoa vastaan ei kannata taistella uudella ja nykyistä suorituskykyisemmällä vastaanottimella. Se ei tarjoaisi mainittavasti parempaa vastaanottoa, sillä herkempi vastaanotin vastaanottaa myös paikallisia häiriöitä herkemmin.

 

Ääninäytteitä

Kuinka antennin etäisyys asuintalosta (=radiohäiriölähteestä) vaikuttaa kiinalaisen paikallisaseman (taajuus 4900 kHz) vastaanottoon. Äänityksen aikana talossa oli päälle kytkettynä kaksi televisiota ja kaksi tietokonetta. Äänityksen alussa antenni sijaitsee aivan talon nurkalla (talossa päällä ja toiminnassa kaksi televisiota, modeemi ja kaksi tietokonetta). Etäisyys kasvaa siten, että äänitteen lopussa antenni oli jo 20 metrin päässä talosta.

 

Tässä kuullaan 41 metrin lyhytaaltoalueella toimivaa amerikkalaisasemaa. Asemaa kuullaan aluksi (20 sekuntia) huonolla antennilla, sen jälkeen tehokkaammalla. Äänessä on parin sekunnin tauko antennia vaihdettaessa.

 

Tässä ääninäytteessä kuullaan itämaista asemaa 20 sekuntia huonolla ulkoantennilla ja sen jälkeen tehokkaammalla. Huomaa että asema on häipymässä lähes kuulumattomiin. Äänessä on parin sekunnin tauko antennia vaihdettaessa.

 

Kuinka antennin korkeus vaikutti esim. Papua Uusi Guinean radion (taajuus 4890 kHz) vastaanottoon. Äänen alussa antenni sijaitsi kolmen metrin korkeudella maanpinnasta. Antennin korkeus kasvoi, niin että äänitteen lopussa se oli jo lähes 15 metrin korkeudessa.

 

FavoriteLoadingLisää suosikkeihin